Здружението Милан Младеновиќ со отворен конкурс за најдобра песна

Под слоганот ,,Prijavi svoju stvar”, здружението Милан Младеновиќ, денес го објави конкурсот за наградата Милан Младеновиќ 2021 година.

Ова е награда чија цел е да ја поттикне музичката креативност која се карактеризира со вредностите својствени на уметничкото наследство на Милан, а се доделува за најдобра песна од поранешна Југославија на церемонија на 21 септември – денот на раѓањето на Милан .

Конкурсот е отворен од денес, 1 јуни, а ќе трае до 30 јуни 2021 година.

Авторите од сите земји на поранешна Југославија имаат право да аплицираат за наградата, со песна со текст на еден од јазиците што се зборуваат на територијата на поранешните југословенски републики, вклучувајќи ги и јазиците на малцинствата:

– Еден автор или група автори можат да достават само една песна на конкурсот за Наградата.

– Песните што се натпреваруваат за наградата треба да бидат објавени во периодот од 1 јули 2020 година до 30.06.2021 година

– Апликациите може да ги достават автори, изведувачи или издавачи преку образецот достапен на веб-страницата на Фондацијата – milanmladenovic.com.

– Натпреварот завршува на полноќ на 30 јуни 2021 година.

За оваа победничка песна ќе одлучува регионалното жири составено од Дамир Урбан (Хрватска), Кирил Џајковски (Северна Македонија), Иван Феце Фирчи (Србија), Катарина Епштајн (Србија) и Зоран Стајчиќ (Хрватска). Стручното жири најпрво ќе избере 12 финалисти кои ќе бидат објавени на промотивната компилација во продукција на фондацијата Милан Младеновиќ, а добитниците на наградата од оваа година ќе бидат наградени и во готово. Наградата е 2.000 евра.