Британскиот Cyrus е еден од производителите што не лансира нови модели премногу често, но затоа иновациите секогаш носат вистински унапредувања. Новата серија XR првично се одликува со шест модели, кои овозможуваат да се состави комплетниот систем и да го споделат препознатливиот Cyrus дизајн во леано метално куќиште како кутија за чевли. Сепак, производителот наведува дека сè друго е целосно ново, вклучувајќи ги контролите на допир, екрани со приспособлива осветленост и контраст, па дури и нов фантомски црн финиш. Новата серија е предводена од интегрирани засилувачи i7-XR и i9-XR, кои испорачуваат 52, односно 91 вати по канал со шест оми, соодветно, со пет аналогни влеза (вклучително и phono MM) и излез на слушалки. Интегрираниот D / A конвертор поддржува 768 kHz/32-битни PCM и DSD512, додека за поврзување на дигитални извори се обезбедени по два коаксијални и оптички влеза, како и асинхрона USB порта. За оние кои не сакаат да се откажат од оптички медиуми, има нов CD плеер CDi-XR, опремен со 32-битен QXR DAC од втората генерација, како и референтен CD транспорт CDt-XR. Предзасилувачот Pre-XR исто така учествува во премиерата на серијата XR, која носи ист број на аналогни и дигитални влезови како и интегралните, но со додавање на избалансиран излез XLR за поврзување со напојувањето. Конечно, тука е надворешното напојување PSU-XR, кое се одликува со најголемиот торусен трансформатор кој Cyrus некогаш го користел, а може да се користи за подобрување на звукот на која било компонента од сериите XR. Новата водечка серија XR од Cyrus се очекува наскоро да се појави на пазарот, со цени што се движат од две до четири илјади фунти.