​Xiao Yang е кинезинка која фотографира брутализам​. ​​​Особено ја привлекуваат напуштени згради и бетонски споменици, места кои се „празни и морничаво тивки ноќе во мракот“.​ Инспирација добива на Балканот, при што преферира ноќни фотографии, урбани истражувања и фотографирање со светлина. Комбинирајќи ги овие работи, ​​таа создава надреални уметнички дела кои личат на сцени од научна фантастика​.​  

„Македониоуm“, Крушево, Македонија, Јордан Грабул
„Цвет на победата“, Гевгелија, Македонија, Јордан Грабул
Преспа, Отешево, Македонија, Јордан Грабул
Споменик на востанието на народите на Банија и Кордун, Петрова гора, Хрватска, Војин Бакиќ
Бузлуџа, Стара Загора, Бугарија
Скршено крило, споменик на стреланите ученици и професори, Крагујевац, Србија, Миодраг Живковиќ

Дознајте повеќе за делата на Xiao Yang на Порта 3.