Elipson Legacy 3220 – Необична ѕверка

Интересни подностоечки звучници што доаѓаат и се обидуваат да ја потврдат оваа авангардна француска компанија во аудиофилскиот сегмент.

Иако релативно нов на соседниот пазар, Elipson не е почетник. Тоа е најстариот производител на француски звучници, основан во 1938 година под името “Multimotor”. Ново име доби во 1951 година, со кое се прослави прво со звук на павилјонот на Светската изложба во Брисел во 1958 година, а потоа со долгорочна соработка со Француската радио и телевизија (ОРТФ) во областа на професионалното аудио, негување домашен сегмент и неортодоксен дизајн, кој се произведува од 1950-тите, или L’Oeuf (јајце).

Случај за себе

Линијата Legacy беше лансирана во 2019 година и претставува продолжение на свртувањето на компанијата кон конвенционален дизајн на кутии и современи решенија и материјали, кои, според производителот, вклучуваат шестдецениско искуство и иновации развиени дома, вклучувајќи го и нивниот најпознат звучник La Réligieuse (1962)

Моделот 3220 е подностоечки звучник со импозантни димензии и тежина, кој се состои од две единици од 16,5 сантиметри со алуминиумска мембрана обложена со керамика, која има улога на фиксирање на мембраната и намалување на ефектот на „распаѓање“. На горниот дел од кутијата е АМТ “хармоника” високотонец, сместен во посебен, механички одвоен волумен на леано епоксидна смола, дампирано со силикат. Звучникот работи во режим 2,5-системски, каде што двата нискотонци работат паралелно до 600 херци со премин од 12 децибели на октава, од каде што горниот нискотонец го презема средниот опсег до 2.800 херци со првокласен кросовер. Басовите се наоѓаат и работат во заеднички волумен на кутијата, изработени од МДФ, со дебелина на ѕидот од 25 до 30 милиметри, и вклучуваат три вкрстени засилувања кои ја зацврстуваат оваа прилично голема структура. Од долниот дел на звучникот подигнат од земјата, има тунел за бас-рефлекс во форма на рог, насочен кон подот. Така конструиран, Legacy 3220 постигнува солидни 89 децибели ефикасност, со шест оми номинална импеданса и моќност од 150 вати. На задниот дел од кутијата со восочен фурнир, има одделни терминали со висок и низок опсег со жични џемпери. Тежината на еден звучник надминува 30 килограми.

Заклучок

Францускиот звучник е значително различен од другите педигреа, но не на галски начин. И покрај своите димензии, Legacy 3220 гради звук на многу голем подностоечки звучник: има опсег добро интегриран во целина, микродинамика на секој опсег и интергриран бас, што не создава никаков проблем што често е присутен во оваа големина на звучници. Заедно со финоста и резолуцијата на високиот тон, тој дава многу добар ритам, брзина и прецизност, без да се напрегате себеси или слушателите.

Legacy 3220 не е едноставна алка во аудио системот: потребен е засилувач и кабли што добро ќе се уклопат на него, без посебно правило и независно од снагата. Покрај тоа, дури и малите промени во положбата во даден простор откриваат повеќе од нијансите што тие се во состојба да ги обезбедат. Затоа, очекувајте мало експериментирање кое еден ден ќе ве доведе до „ “sweet spot” во кое Елипсон наоѓа синергија и станува многу добар домаќин на системот и музиката.

извор: Hi-files Magazin