Гери Бурден – мајсторот за дизајн на насловни страни

На 10 март 2018 година, Гери Бурден почина на 84-годишна возраст. Тој беше уметник специјализиран за дизајн на насловни страници на музички албуми, сметан за еден од пионерите на концептот за уметност на кориците на албумите. Тој создаде обвивки за многу познати музички чинови, вклучувајќи ги Дорс, Нил Јанг, Мама Кас, Крозби, Стилс, Неш и Јанг, Џони Мичел, Орли, Џексон Браун и Мет Корби.

Во 2000 година, заедно со фотографот Хенри Дилц, тој го сними „Калифорниски рок: Под завесите“, документарец за нивната заедничка работа на насловните страници на албумите и учеството во музичката сцена во Лос Анџелес. Во 2010 година, на 52. Годишни награди Греми , Бурден ја доби наградата за „Најдобро пакување или специјално ограничено издание“ за Нил Јанг „Архива вол. 1 1963–1972 “.

извор: Musicalphabet.com