Меѓународен ден на џезот во КИЦ Битола

На 30 Април со почеток во 12.00 часот, на платото пред Офицерскиот дом – КИЦ – Битола ќе биде поставена изложбата на фотографии „Џезтетика“ на фотографот Татјана Ранташа, а во музичкиот дел битолчани ќе можат да го проследат настапот на македонскиот џез квартет „Сашо Поповски квартет“, со познатите џез артисти: Сашо Поповски, Иван Бејков, Ратко Даутовски и Кирил Кузманов.         Овој настан е дел од глобалната акција за прослава на Меѓународниот ден на џез музиката кој вклучува над 1000 настапи и концерти во преку 190 земји низ светот. Имено во Ноември 2011 година, Генералното собрание на УНЕСКО, го прогласи 30 Април за Меѓународен ден на џез музиката, со цел да ја промовира истата како алатка за мир, заедништво, разбирање и дијалог помеѓу луѓето.

ЈОУ КИЦ – Битола се приклучува кон одбележувањето на Меѓународниот ден на џезот- Jazz day, воедно промовирајќи го новиот музичко – сценски простор како најава за богата концертна сезона.