Во Домот на култура „Кочо Рацин“ синоќа беше отворена хуманитарната изложба „Душата мисли во слики“ во рамки на Националните денови на мултиплекс склероза.

Ја организира Националното здружение за борба против мултиплекс склероза, а изложени се ликовни дела со кои учесниците испраќаат порака за поголемо внимание кон оваа проблематика.

Јана Манева Чуповска, Перо Кованцалиев, Андријана Мациев, Новица Трајковски,Мирјана Крстева Масетти, Горан Боев, Илија Маџиров, Петар Беслач, Игор Љубовчевски-Љубац, Боро Арсовски, Дарко Аницин,Миле Ничевски, Максим Димотров, Благојче Наумовски Бане, Ана Димчевска Семенпеева, Виктор Семенпеев, Христина Марковска, Марко Тасевски,Дејвид Стоилковски, Везира Идризовиќ, Трајче Павлов, Душица Степаносска, Гордана Винчиќ, Билјана Синадиновска, Игор Станоевски, Дани Дамчевска, Дијана Богдановска, Јорданлчо Кицовски, се само некои од авторите чии дела се изложени.

По повод отворањето на изложбата зборуваа претставниците на здружението, Виолета Калиќ, стручен соработник за визуелни уметности, дизајн и архитектура и Гоце Наневски кој во оваа прилика ја истакна благородната улога на уметноста и хуманата димензија на заложбата на голем број уметници кои ја поддржаа иницијативата.

Изложбата ќе биде отворена до 24 октомври 2020. 

превземено од МИА, Мирјана Чакарова