Објавен 19-тиот меѓународен конкурс за Стрип- Велес 2021

Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес го објави, традиционалниот, 19-ти  по ред меѓународен конкурс за Стрип. Рокот за испракање е до 20-ти септември  2021 година, а право на учество имаат сите автори од цел свет, без разлика на полот и возраста.

Томе Трајков од СЦМ-Велес појаснува  дека должината на стрипот треба да биде од една до шест табли, и тоа на А4 формат, мин. 300дпи ако се испраќа електронски. Доколку стрипот е на една страна треба да биде со најмалку  пет слики. Тој напоменува дека доколку стрипот е во боја, препорачливо е истиот да се испрати преку пошта или да се достави лично.

-Стриповите нема да бидат вратени, со самото испраќање организаторот се стекнува со право да ги објавува и презентира заедно со авторите во рамки на промоција на своите активности, вели Трајков.Tемата на стрипот е слободна. Секој автор без разлика дали е цртач, туш, колор, може да учествува со само еден стрип. Исклучок има за сценаристите каде се дозволува едно лице да направи сценарио за повеќе стрипови.

Учесниците коишто се во основно образование треба да се насочат кон своите основни училишта заради раширување на информацијата, организирано пријавување, како и избор на тема за цртање. На еден стрип можат да работат повеке автори (притоа да се напише кој што направил: сценарио, молив, туш…)
Заедно со стрипот да се испрати лична биографија (име и презиме со фотографија, дата на раѓање адреса, и држава од каде е авторот, е-маил како и година кога е стрипот нацртан. Исто така, на сите стрипови треба бидат наведени авторите, како и називот на стрипот.Пристигнатите стрипови, без овие информации, нема да бидат земени предвид за награди.Стриповите од македонски автори треба да бидат на македонски јазик и кирилско писмо, исто така, сите пристигнати стрипови ќе бидат земени во конкуренција за излагање на  изложбата на Салонот на стрип со реална можност за друг вид промоција.Пристигнатите стрипови ќе бидат разгледани од тричлена интернационална комисија којашто ќе направи избор и ќе ги предложи востановените награди.   Прва награда, е 200 евра,  ”Златен стрип ” и диплома за прво место,  за втора и трета награда се доделуваат дипломи, предвидени се награда за најдобро сценарио, награда за најдобар млад автор до 18 години и други специјални награди. 

– Секако дека има место за оптимизам за македонскиот стрип, само еден пример е  масовното учество на млади македонски автори на интернационалниот стрип конкурс организиран од наша страна (повеќе од половината беа токму нивни стрипови). Создаваме стрип јадра и во уметнички училишта и академии.  Создаден е процес и нема запирање. На стрип авторите може само да им порачам помалку зборување повеќе работа, изјави Трајков.

Додаде дека се свесни за континуитет кој ги ставил најблиску до улогата на „чадор“ организација на македонскиот стрип.

-Задоволни сме од поддршката што македонскиот стрип ја има во овогодинешната Годишна програма за култура 2021, потенцира Трајков.

Испраќањето може да се изврши преку Е-маил:stripkonkurs@gmail.com или на адресата Стрип Центар на Македонија – Велес, Ул. Васил Горгов, бр.78 ,1400 Велес ,Република Македонија.

Рокот за испракање е до 20-ти септември  2021 година