15-то јубилејно издание на „Локум фест Битола“

Од 22-24 Јули 2021 во Битола, ќе се оддржи 15-то јубилејно издание на Балканскиот етно-фјужн фестивал „Локум фест- музика и традиција“. 

„Локум фест“ е фестивал кој започна пред декада и пол (2007) г. во старата битолска чаршија. Самото име е изведено од конзулската традиција со локум и кафе да се пречека комшијата, патникот, добронамерникот и е синоним за отвореност, мултуикултурност, средба помеѓу културите. Всушност една од главните функции на Фестивалот е преку различните музички форми (традиционални и стилизирани, чалгија, fusion, world music) да се покаже сиот амалгам и раскош на култури, етноси и обележја на конзулска Битола.

Во изминатите четиринаесет години на Локум фест настапиле преку седумдесет групи и ансамбли од како од  Македонија, така и од дваесетина земји од регионот, Европа и светот. На Локум фест настапиле изведувачи од : Египет, Индија, Кина, Норевешка, Данска , Шпанија, Јапонија, Шведска, Исланд, Унгарија, Полска, Германија, Хрватска, Словенија, Србија, Албанија, Турција, Бугарија, Бразил, итн. Ги препознаваме и паметиме настапите на : Љубојна, Баклава, Чалгија саунд систем, Тони Китановски и черкези, Кочани оркестар, Сваровски бенд, Јаков Дренковски, Виолета Томовска , Зоран Џорлев, Вања Лазарова и многу други. Локум фест е единствениот фестивал кој активно презентира сефардска музика како дел од култунот историското минато на Битола или Монастир.

Покрај музичкиот дел Фестивалот во соработка со ЗУР Македонски ракотоворби веќе петнаесета година се оддржува  „ Саем на ракотворби “  мотивирани од народната традиција, сегмент кој му дава колорит и дух на фестивалот. 

Кулурното наследство како потенцијален туристички мотив се потенцира како низ промотивните материјали, така и преку изложбата „Раскажи ја својата приказна“, или изложба на семејни раритети  од конзулскиот период кои граѓаните ги имаат во своите домови. На тој начин се гради активен однос кон  колективното културно наследство и партиципативноста на граѓаните . Посебен акцент оваа година е ставен на соработката со Државниот архив – одделение Битола, благодарејќи на која ќе имаме единствена можност да видиме еден особен раритет, популарно наречен„ Грамофонот на Манаки“ , кој ќе биде изложен заедно со автентични фотографии од боемскиот живот и чалгии од минатиот век.

Една од нашите цели е промоција на Битола и старата битолска чаршија како атрактивна туристичка дестинација токму преку манифестациониот  туризам и создавање на микро туристичка зона од старата битолска чаршија, велат организаторите на фестивалот.

Оваа година на самиот Јубилеј,  програмата е богата и ексклузивна и го навестува идниот курс на фестивалот. Започнуваме со  Влатко Стефановски трио на Хераклеја (22.07), за да наредниот ден (23.07) Пацио-НУ Завод и Музеј , го имаме единственото дуо со Драган Даутовски со неговиот син Ратко Даутовски и промоција на албумотApocalypticum. Третата вечер (24.07) е секако распослана на Широк сокак и старата битолска чаршија, насловена како „Распеана чаршија“. Започнува во срцето на старата битолска чаршија на истото место каде што овој фестивал и започна , пред „Малиот битолски Монмартр“ со „Приказни од чаршијата“ , и настап на легендарните КУД Илинден, како и изложбата „ 40 години  Мал битолски Монмартр “ за да продолжи на неколку локации со настап на чалгиски ансамбли и дополнителни соддржини.

Со  овој концепт имаме намера да ја раздвижиме старата битолска чаршија почнувајќи од Широк сокак – Магнолија, пешачката улица покрај реката Драгор , како и неколку локации во самата чаршија. Оваа трета вечер се подготвува детално во соработка со дуќанџите и Регионалната занаетчиска комора Битола и неформалната група „Стара битолска чаршија“. 

Целта е да заживее старата битолска чаршија преку анимација на  што поголем број посетители и учесници , како и партиципација на дуќанџиите. Секако дека при планирање на оваа вечер, како и предходните настани, прво што го имаме во предвид е високиот степен на почитување на правилникот за оддржување на културни манифестации во време на пандемија, нешто што успешно  го покажавме минатата година.