Македонскиот стрип центар на изложба во Рашка, Србија

Како дел од заедничката имплементација на мегународниот стрип конкурс „ALL WE ARE SAYING IS GIVE RECONCILIATION A CHANCE “ на 08.06.2022 г во Центарот за култура „ГРАДАЦ“ во Рашка, соседна Србија ќе се одржи изложба од сите стрипови пристигнати на овој конкурс.  Организација носител на овој проект е Стрип центар на Македонија-Велес

На оваа изложба ке се изложат сите пристигнати дела од млади автори од : Македонија, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Косово на тематскиот стрип конкурс на тема ПОМИРУВАЊЕ (РЕГИОНАЛНО ПОМИРУВАЊЕ ПОСЛЕ ВОЈНА).Исто така на оваа изложба, како и специјалниот наменски каталог , вклучени се и некои стрипови кои беа поднесени вон конкуренција.

Пристигнатите дела од младите автори беа оценети од мегународно стрип жири составено од уметници од горенаведените земји.  Да потсетиме на одлуката на жирито  донесена во конкуренција на повеке од 50 стрипови ,кое ги награди следните автори :

КАТЕГОРИЈА СРЕДНОШКОЛЦИ

  1. Јелена Павловиќ, Белград, Србија  1 место
  2. Aнгела Ајтовска , Скопје, Македонија 2 место
  3. Aнастасиа Терзиќ, Рашка -Србија 3 место
  4. Ана Мари Пејчиќ, Сараево- Босна и Херцеговина (најдобро сценарио)
  5. Николина Жуљевиќ, Сомбор, Србија ( најдобар цртеж)

КАТЕГОРИЈА СРЕДНОШКОЛЦИ

  1. Ана Марија Качева, Скопје, РС Македонија 1 место
  2. Бојана Лазаровска, Скопје, РС Македонија 2 место
  3. Анастасија Петровска, Скопје, РС Македонија 3 место
  4. Маја Ќетковиќ – најмлад учесник, Будва, Република Црна Гора
  5. Анастасија Велковска, Скопје, РС Македонија – специјална награда