10 најскапи уметнички дела продадени во 2020 година

Sotheby's NY Previews Exhibit For Evening Sales Auction Postponed By Coronavirus Pandemic

Годината што измина поради силното влијание на коронавирусот го примора и уметничкиот пазар  да се прилагоди на „новото нормално“. Во Лондон и Њујорк традиционалните големи аукции кои се одржуваат во мај и ноември беа заменети со низа дигитални настани. Ова, заедно со бумот во приватната продажба, помогна да се запре поголемо паѓање на прометот на аукциите. Но и покрај тоа, двете најголеми аукциски куќи, Кристи и Сотби, објавија пад од 27 отсто во продажбата за минатата година. Во 2020 година немаше продажби од 100 милиони долари, а највисоките цени беа видливо пониски отколку во претходните години.

Забележителен е и значителен придонес на Азија во продажба на уметнички дела ширум светот, од страна на хонгконшкиот Сотби и на Beijing Poly Auction, најголемата кинеска државна аукциска куќа.

Погледнете 10 уметнички дела со највисоки цени на јавните аукции во 2020 година.

Дознајте повеќе на Порта 3