Доделени наградите на 20. cinEdays

Со доделувањето на наградите на јубилејниот 20-от Меѓународен фестивал за европски филм „cinEdays“, е затворена официјалната конкуренција на фестивалот кој поради временските услови продолжува со програма уште денеска.

Натпреварувачката програма на фестивалот ја следеше жири комисијата во состав, Славко Собин – актер, Зејнеп Атакан – продуцентка и Марисела Росети одговорна за LUX Award (Лукс награда).

„Нашите одлуки беа анонимни, но по гледањето на сите 9 филмови може да кажам дека можеше да победи било кој од филмовите, бидејќи сите завршиле одлична работа. Се надеваме дека ќе имаме прилика да гледаме уште многу ваши одлични достигнувања и во иднина и честитки до сите вас од нас тројцата!“

Жирито одлучи да ги додели следниве награди:

Во официјална селекција, награда „Златна ѕвезда“ за најдобар филм ја доби

„Улиште“ (HIVE), во режија на Блерта Башоли.

Во образложение за филмот, жирито вели:

„Прекрасен филм и воодушевувачки начин на кој една вистинита приказна беше трансформирана на големо платно, со брилијантна, многу природна и лежерна глума.“

Во „SEE програмата“, награда „Златно сонце“ за најдобар филм доби филмот „Мир и хрмонија“ (It’s all about peace and harmony) од Несими Јетик.

За кој жирито вели: „Многу моќен женски филм, што е навистина пријатно да се погледне во овие времиња. Партнерството помеѓу трите актерки е нешто што толку ретко се гледа, изведено е со толку различна динамика, знаете – љубов и омраза и конфликт.“

Програмата на „cinEdays“, за вечерва 22 јули (четврток), е со почеток од 20:30 на POP UP локацијата кај езерце Градски парк каде ќе ги гледаме кратките македонски филмови: Deaflands, Farmer’s Blues, Прашливи Цвеќиња, Експертот, Afterparty, PAWLAW, Паразит, Влакна, Letting Go, Карантин, Ритамот на падот, Валцер за 1. мај, Тhe New Beginning.

Исто во 20:30 почнува и програмата на врв на Водно, каде го гледаме последниот дел од Еко програмата, селекција на Ехо фестивал на планински филм: „On Thin Ice“, во режија на Henry M. Mix и „Mountain, Priest, Son“, во режија на John Seddon и Vaibhav Kaul.

По двете проекции, во 22 часот следува и филмот „Уште една тура“ на Томас Винтерберг. 

Еко програмата e поддржана од UNICEF и Шведската агенција за меѓународна развојна соработка (SIDA)