,,Пандорината Кутија “вечерва ја има својата премиера во МКЦ 

Автор на плакат: Дејан Спасовиќ

Кои се современите последици – со губењето на потхранувачките митови за античките богови и божици и вербата во поимот божественост – врз психата и на мажите и на жените во модерната култура, особено ефектите врз модерната перспектива на женственоста?

Во нас постојат многу прашања и желби за потрага по одговорите и вистината , Јасмина Билаловиќ вечерва премиерно во МКЦ ја отвара својата ,,Пандорина Кутија “

Елементал: Што за вас е ,,Пандорината Кутија “и кој е главниот глас кој сакате да го пренесете во претставата ? 

Јасмина: Пандорината кутија за мене е архетип на  збирот на разноразни проекции (на стравовите, ужасите, морбидните и грозоморни фасцинации) на патријархалниот свет и култура. Тој патријархален свет и култура традиционално ја користи жената  како проекционо платно за истите; во него жената е дежурниот виновник за ослободувањето на сите зла.

Автор на плакат: Дејан Спасовиќ

Формулацијата “главниот глас” исто така ми звучи како  патријархална илузија … Овде станува збор за полифонија на гласови, дел од кои се тивки, рапави и/или искршени, но кои-токму такви-ја бараат својата артикулација, бараат да бидат чуени. Јас давам се од себе да им дадам отелотворување-и ослободување- и на овие  и вакви гласови, кои најчесто се непријатен трн во окото, и остануваат потиснати, невидливи и нечујни во патријархалниот свет и перспектива.

Претставата се занимава со современите конфликти меѓу наследените патријархални херојски машки начини на перцепција и  женските перспективи што се развиваат и некои од ефектите врз телото, умот и душата на современата жена кои се занимаваат со губење на вербата во старите богови и божици и античките поими за божественост; кога вербата во божественоста е заменета со волјата за моќ.

По текст и режија  : Ришард Ниечим

Игра : Јасмина Билаловиќ 

Музика : Златко Митрески 

Асистент на режија : Ивана Балаванова 

Сценографија : Мартин Манев -Симона Димковска 

Костимографија : Павел Маслов