Фестивал на кратки филмови, ја избра Битола за домаќин на „Balkans Beyond Borders“

Градот Битола, е избран да биде домаќин на 13 издание Фестивалот на краткометражни филмови „Balkans Beyond Borders“ кој повеќе од една деценија функционира како тематски фестивал на краток филм кој секоја година се одржува во различен европски град, со посебен фокус на Југоисточна Европа.

Под мотото „Одлепување на мозаикот“ од 19 до 22 октомври, 56 кратки филмови, фото маратон, неколку работилници и богата ОФФ програма ќе се случуваат во Центарот за култура во Битола, беше соопштено на вчерашниот прес.

„Причината зошто оваа година се одлучивме за насловот „Одлепување на мозаикот“ е затоа што ние гледаме дека има потреба да се разбере кои сме ние и кои се луѓето околу нас. И ние не сакаме да имаме категории и да им ставаме имиња на луѓето, но треба да разбереме дека сите сме различни. Затоа нашиот мозаик се состои многу различни видови на личности и тука сме да ги претставиме. Фестивалот се состои од сите типови на жанрови: фикција, документарни филмови, анимирани, експериментални кратки филмови и преку овој начин сакаме да имаме комплетна програма на видови на филмови и исто така да го покриеме целосниот балкански регион.“ – истакна Василики Малтасоглу – директорка на фестивалот која е веќе во градот домаќин.

Менувањето на градовите на овој фестивал е со цел да привлекува нова публика и да промовира меѓубалканска соработка. Во своето 12-годишно патување, овој фестивал се има одржано во Белград, Тирана, Атина, Букурешт, Сараево, Солун, Софија, Брисел, Нови Сад, Измир, Приштина …

“Среќни сме што Битола е избрана да биде домаќин на овој Интернационален фестивал чие седиште е во Атина, Грција. Ни доаѓаат 43 режисери и уметници кои работат во филмската индустрија кои доаѓаат од различни држави од овој дел на Европа, а благодарение на Министерството за култура и Општина Битола и се разбира локалната поддршка од битолски компании успеавме да го реализираме овој фестивал“ – истакна Милчо Дули од СФЕРА Интернешанал која е локален партнер на фестивалот.

На пресот беше соопштена деталноста програма и жирито кое ќе го направи изборот на најдобрите филмови во состав Дина Дума, Танасис Неофотистос и Јелена Мишељиќ. Сите проекции и планирани активности од ОФФ програмата ќе се одвиваат во Центарот за култура, а влезот е бесплатен.

„Центарот за култура Битола програмски е насочен кон градењето на млада публика особено во делот на филмската дејност бидејќи нашето кино е дел од европската мрежа на кина – Eurоpa cinemas, така што програмски одлично се вклопува овој фестивал во нашите цели и амбиции. Благодарност до овие три организации коишто не избраа нас да бидеме партнери во организацијата на фестивалот, а Битола заради својата фестивалска историја, а и поврзаност со филмот има и капацитет и одлична публика да застане зад оваа организација“ – изјави Менче Хаџи Коста Димевска стручен соработник за филмска дејност во Центарот за култура. Balkan Beyond Borders е непрофитна организација од областа на културата, со седиште во Атина, Грција и има за цел градење толерантни, инклузивни и демократски општества, со посебен интерес за проширениот балкански регион. За своите активности, во 2011 година е награден од страна на Европскиот парламент со Младинската награда Карло Велики (Charlemagne Youth Prize) за нивниот фестивал, како и за иницијативите за младинска мобилност и нејзиниот фокус на градење на европската идеја.

Среда 19 октомври ⚫️

16:00 – 18:00 Работилница за антропологија и фотографија ▪️ мала сала Центар за култура

19:00 – 20:00 Отворање ▪️ фоаје на Центар за култура

20:00 – 22:30 Натпреварувачка програма „Растење“ | Натпреварувачка програма „Биди свој“ ▪️ голема сала на Центар за култура

22:30 Афтер | Порта Џез DJ CHIKO ▪️▪️▪️

Четврток 20 Октомври ⚫️

11:30 – 12:00 „Фото Маратон“ со SEE in action ▪️ фоаје на Центар за култура

12:00 – 16:00 „Фото Маратон“ со SEE in action ▪️ различни локации низ Битола

16:00 – 17:50 Карпош проекции и дискусија ▪️ фоаје на Центар за култура)

18:00 – 23:00 Натпреварувачка програма „Сам/Заедно“ | избор на грчки филмови од Грчкиот филмски центар | Натпреварувачка програма „Каде припаѓам“ ▪️ голема сала на Центар за култура

22:30 Афтер | Бар Чаршија DJ ILE THE HAIR ▪️▪️▪️

Петок 21 Октомври ⚫️

12:00 – 14:00 Работилница за пишување сценарија со Онур Озџан ▪️ мала сала Центар за култура

12:00 – 16:00 Настан за вмрежување во Грчкиот конзулат во Битола

16:00 – 18:00 Отворање на изложба на фотографија ▪️ фоаје на Центар за култура

17:00 – 23:00 BBB Beyond | BBB фокус: Швајцарија | Натпреварувачка програма „Сами во вашите одлуки“ | Конкурсна програма „Работна должност“ ▪️ голема сала на Центар за култура

22:30 Афтер | Јагода DJ T:ZOBE ▪️▪️▪️

Сабота 22 октомври ⚫️

Целодневна изложба на фотографија ▪️ фоаје на Центар за култура

18:00 – 21:00 Натпреварувачка програма „Дневник“ | избор на кратки филмови на ПриФест & Почит на Вјоса Бериша | избор на кратки филмови на Фестивалот на европски филмови CineDays ▪️ голема сала на Центар за култура

21:00 – 22:00 Церемонија на доделување на наградите

22:00 Афтер | MIRKO POPOV B2B VIOLETA KACHAKOVA ▪️▪️▪️ Центар за култура